Vägen till Grand Prix

Mathias Wikström menar att du måste hitta vägar runt om man inte kommer igenom. FOTO: Marianne Myrestam.

Mathias Wikström menar att du måste hitta vägar runt om man inte kommer igenom. FOTO: Marianne Myrestam.

SAMHÄLLE. Marianne Myrestam

2017 vann RBK Communication en av världens främsta utmärkelser, Grand Prix.
– Samla på dig ett gäng med människor som du tycker är bättre än dig och ställ orimliga krav, då kan allt lyckas, säger Mathias Wikström, VD för RBK Communication.

Mathias Wikström är en av ett 40-tal andra som var med och tog fram Östersjöprojektet/Åland Index för Ålandsbanken, som senare vann Grand Prix utmärkelsen.
– Vi fick så många stora elefanter att dansa på samma gång, säger Mathias Wikström. Han fortsatte med att berätta att MasterCard bland annat dedikerade framsidan av Ålandsbankens kreditkort till projektet.

Tidigare skänkte Ålandsbanken pengar till organisationer men det uppmärksammades inte jättemycket. De ville ha hjälp med att marknadsföra bankens arbeten kring miljöprojekt.
– Vi såg även en möjlighet i projektet då siffror visar att 65 procent skulle byta bank om det visade sig att en annan bank var mer miljövänlig, säger Mathias Wikström.

RBK Communication började med att fokuserade på Östersjön. Alla pengar skulle gå till utbildning om Östersjön eller för att städa upp den. Konceptet var att ju mer pengar kunder sparar hos Ålandsbanken ju mer pengar skänkte de. De designade även ett eget MasterCard gjort av majs.
– Vi kan ju inte stå och tala för miljön med ett kort av plast, säger Mathias Wikström.

För att nå ut med förändringarna till media digitaliserades projektet och gick ut i sociala kanaler och flera jurys fick ta del av konceptet.
– Vi lyckades öka siffrorna på många plan, till exempel fler följare på sociala medier och fler anslöt sig till Ålandsbanken, säger Mathias Wikström.

Mathias Wikström tror att intresset för projektet kommer från att han själv lever nära Östersjön.
– Jag bor nära Östersjön, jag ser mina barn ha roligt vid Östersjön. Därför är jag väldig engagerad i det här projektet, säger Mathias Wikström.