Urfolket som ständigt kämpar för sina rättigheter

MAXIDA MÄRAK_2

Kvinnan med fighting spirit. En stor del av hiphoparen Maxida Märaks liv går till att kämpa för samernas mänskliga rättigheter. FOTO: Sanna Edström.

SAMHÄLLE: Sanna Edström

Politiker har kunskapen, folket har okunskapen. Ett urfolk som står i nöd och kämpar för sina rättigheter. Turen står inte på samernas sida, men med fler slagkämpar kommer kampen bli till vinst.

Samernas nationaldag firades på olika sätt. I Luleå var det flera som valde att komma till Ebeneser där det bland annat var premiär av filmen ”Maj Doris” och en livespelning med Maxida Märak – kvinnan som ständigt arbetar för samers mänskliga rättigheter.

Förutom att skapa sin egengjorda hiphop-stil med inslag av joik, skådespela och vara småbarnsförälder, lägger den
svensk-samiska kvinnan Maxida Märak otroligt mycket tid på att ändra den samiska orättvisan.
– Det är ett heltidsjobb. Det är min livsstil och den luft jag andas, säger Maxida Märak.

Sedan kolonialiseringen har samer blivit diskriminerade i Sverige och även i fler länder, så som Ryssland, Norge och Finland. Historien är fortfarande densamma, att det finns fördomar och okunskap om folkslaget.
–Man växer upp i ett samhälle och ser hur orättvis världen är och hur folkgrupper blir förtryckta. Det är fruktansvärt. Det var samma förtryck för flera hundra år sedan, men på ett mer modernt vis, säger Märak.

Den okunskap som råder i samhället om urfolket gör att fördomar skapas och att problemen inte tas på allvar.
– För att få fler människor på vår sida måste vi upplysa de med okunskap. I Sverige är vi duktiga på att se utanför vårt land med diskriminering. Vi ser inte på vår egen bakgård. Det handlar om olika minoriteter, samer och invandrare som får stå varandra om ryggen. Vi måste få bort de grupperingarna och ena folket.

Det finns de som är okunniga inom ämnet, men det finns även de som besitter på en stor kunskap som skulle kunna göra skillnad och lösa en del problem. Dessa människor är politiker, men enligt Maxida är de inte samarbetsvilliga.
–  Politiker sitter på kunskapen om hur vi kan lösa problemet, men när jakten efter pengar och makt blir för stor går människor över lik för det. Jag tror att ondska existerar och att vita har en ondskefull gen. Det är likadant i hela världen. Det är flera folkgrupper som ständigt blir förtryckta, säger Märak.

Enda sättet för samer att ta sig upp i maktposition är att de själva blir advokater, poliser och journalister. De har en lång väg att gå, men en vacker dag kommer denna frustration att lägga sig och samer får känna sig som en del av landet.