Underdogs-regissören kritiserar Kirunaföreningar

KULTUR. Mattias Larsson

27939435_10211225017842098_1956969096_n

Under måndagen visades dokumentären Underdogs i Piteå. Foto: Mattias Larsson. 

Under måndagen visades dokumentärfilmen Underdogs i samband med Norrbotten Media Week. Med på plats var filmens regissör Ingela Lekfalk, som efteråt passade på att skicka en dänga åt Kiruna IF och Kiruna AIF, då hon kallade deras agerande kring en tavla för “rena sandlådenivån”.

I filmen Underdogs får man följa ishockeyspelarna Emma Eliasson och Johanna Fällman under en säsong, tillsammans med laget Luleå Hockey/MSSK. I ett segment berättar Emma Eliasson om hur en tavla på henne i hemstaden Kiruna behandlats illa.

-Varje dag som jag gick förbi den, kunde jag se att det var nya spottloskor på den och folk hade kastat saker på den, säger Emma Eliasson i dokumentären.

Tavlan hängdes upp i samband med att Eliasson vann ett OS-silver 2006. Till skillnad från de andra tavlorna av legendarer från Kiruna, fick Emma Eliassons bara hänga uppe i några månader, då den plockades ner som följd av den dåliga behandlingen.

I filmens slutscener får man se när Emma Eliassons mamma hänger upp en ny tavla på sin dotter i hallen. Efter visningen berättade filmens regissör Ingela Lekfalk om efterspelet. Hon är kritisk till hur de inblandade föreningarna Kiruna IF och Kiruna AIF har hanterat situationen.

-Agerandet kring den där tavlan har varit på rena sandlådenivån.

Enligt Ingela Lekfalk ska föreningarna först ha lovat att sätta upp tavlan, men efter att inget hänt på nästan ett år, hängde mamman upp tavlan själv. Då ska de båda föreningarna ha börjat anklaga varandra, för den uteblivna upphängningen, för att sedan bråka om vem som skulle få hänga upp originaltavlan på nytt.

Slutligen berättade Ingela Lekfalk att hon tyckte att det var ironiskt att Kiruna IF, som i januari 2015 vann pris på Idrottsgalan för sitt arbete med hbtq-frågor, är kända över hela landet för sitt arbete med jämställdhet.

-Jag tycker det är lite konstigt.


Vill du läsa vår krönika om konflikten mellan Emma Eliasson och Leif Boork, klicka här.