Sundling bröt Piteås svit

Längdskidorna tog ett uppehåll på en dag, och skicross fick ta över. Men på lördagen var Piteås stora favoritsport tillbaka. Det var dags för sprint – och åter igen dags för Piteå elit-åkarna. Men det blev inte en tredje seger, Sundling satte stop

 

Piteå elit har stått som segrare på alla damtävlingarna hittills under SM-tävlingarna i längdskidor, men dagens sprint blev ett bottennapp för hemmahoppen. Publikfavoriten Charlotte Kalla såg pigg ut i kvalet och slutade där på en fjärdeplats, och i kvarten åkte hon kontrollerat – men i semifinalen tog det stopp. Linn Sömskar och Maria Nordström blev för starka Kalla när hon missade, till publikens stora besvikelse, att ta sig till final.

 

På uppåtgående

Men någon som faktiskt lyckades ta sig till final var kvaltrean, tillika Piteååkaren, Jennie Öberg. En final där hon inledde starkt och ledde under stora delar av loppet, men mot slutet tröt krafterna och hon gled övermållinjen som sjätte dam. En besviken Öberg kom över mållinjen. Men hon var ändå glad över det enorma publiktryck.

– Tråkigt. Jättetråkigt! Man vill inte vara sist i finalen, man vill vara först och i alla fall på pallen. Det blev inte som jag hade hoppats. Men publik var fantastisk.

 

Framtidsnamn

En som däremot övertygade var Umeååkaren Jonna Sundling, som Sverige hoppas mycket på. Bakom henne kom Maria Nordström och sedan klubbkamraten Linna Sömskar. Och Jonna Sundling var en minst sagt glad guldmedaljör.

– Det känns jättebra och det var fantastiskt roligt att jag kunde vinna. Det var lite oväntat, jag hade väl inte så stora förhoppningar inför.

 

På herrsidan gick Carl Quicklund in i mål som trea efter en stark spurt. Och hur intressant som helst var uppgörelsen om vem som skulle bli mästare: det stod mellan Johan Edin och Karl-Johan Westberg, och det var den sistnämnde som knep guldet. Och avståndet var så litet att det knappt gick att skilja dem åt.

– Det var lite struligt in på upploppet, men sedan gjorde jag en stark avslutning. Det här är det största som har hänt mig, säger segraren.

Simon Nilsson