Skicross – sporternas actionrulle

Tagning: Action! På förhand handlade det mesta om Andersson gånger två. Lisa och Viktor var tippade som segrare inför skicrossen som debuterade i SM-veckan. Och när åkarna väl kastade iväg var det heller aldrig något snack om saken.  

 

Skidor på längden hade bytts mot skidor utför. Publiken på Lindbäcksstadion fick bara flytta sig några meter när längdskidor blev skicross, och även den här dagen var det full fart som gällde. Och det blev inga skrällar: förhandsfavoriterna svarade på just varför de sågs som tippade vinnare. I mål Andersson gånger två, Lisa och Viktor. Damsegraren var lättad och nöjd.

– Det var inte så mycket problem, det var mest roligt. Och det kändes bra. Plus att det var ett bra race och en bra bana, säger Lisa Andersson efter vinsten.

 

Kamp med Edebo

Lisa Andersson tog sig till final utan större problem men väl där var det fajt hela vägen in till mållinjen. Det var ena systern Edebo, Alexandra, som gav henne en rejäl match. De två följdes åt under större delen av dagen.

– I kvalet var hon inte alls långt efter, så det var en bra insats av henne tycker jag. Och i finalen var det tajt i starten, säger Lisa Andersson.

 

Edebo x 2

Alexander Edebo själv var nöjd med sin tävling, och finalen. Och plockar med sig en silvermedalj från SM i Piteå hem.

– Jag kände att jag var hyfsad startsnabb, och bra med långt fram. Sen så kom jag väldigt tajt i första svängen och då åkte vi in i varandra lite.

I damernas finalheat fanns även syster Veronica med.

– Hon kom väldigt nära på slutet, och det känns lite jobbigt kan jag säga. Men det är bra sporra varandra också, säger Alexandra.

 

Guld nummer två

Några minuter efter att Andersson nummer ett hade tagit sin guldmedalj så var det dags igen, men den här gången var det inte Lisa utan Viktor som knep ett SM-guld. Han hade varit närmast ohotad under alla sina heat. Och i finalen återupprepade sig historien när han dessutom tog sitt andra raka guld på SM.

– Sjukt skön seger och kul att göra det två år i rad. Det var så bra som det kan bli: jag kvalet och sen vann jag varje heat till finalen. Så jag har inte så mycket att klaga på.

Moraåkarna Michael Forslund och Alexander Lindquist slutade tvåa respektive trea, medan Victor Sticko föll i finalen och fick nöja sig med en fjärdeplats.

 

SM kan ge lyft

Skicross medverkade för första gången i SM-veckan, och åkarna uppskattade att det har blivit ett faktum.

– Det är ett bra event och det är stort, och det är mycket folk. Så här mycekt folk har vi ju inte på skicross-SM i vanliga fall så det är skitkul att vara här, säger Viktor Andersson.

Att tävlingen tv-sändes tror båda vinnarna betyder mycket för skicrossen som sport.

– Det var en tuff tävling idag och kul att den tv-sändes, säger Viktor Andersson.

– Det var ett bra race och en bra bana, lite kort kanske men kul att vi får vara med i teve.

 

Skicross summeras bäst Andersson gånger två. Och med en hel del action.

Simon Nilsson