Skicross – ingen söndagstur i parken

Tänk er att kasta sig ner för en backe i 90 km/tim. Addera tre stycken åkare som samtidigt försöker komma först förbi mållinjen och där har ni skicross. Det väntar åskådarna på Lindbäcksstadion under fredagen.  

Action från start till mål. Det är vad som utlovas när skicross-åkarna ska kasta sig ner för backen under fredagens tävling. Åttondelsfinalerna drar igång strax efter tio på förmiddagen och en av de som väntas hamna högt upp i resultatlistorna när tävlingen summeras är världscupåkaren Michael Forslund.
– Det ska bli fantastiskt roligt att vara med. Det blir tufft motstånd men jag vill jättegärna stå högst upp på pallen, säger han

Sporten etablerades i USA under 90-talet och har sitt ursprung från snowboardåkningens boardercross. Förutom höga hastigheter kan publiken se hopp i olika storlekar, snäva velodromkurvor och svåra terrängvågor.  Det blir alltså allt annat än en söndagspromenad på Grisberget.

Lars Lewén är en tidigare landslagsåkare som nu får koncentrera sig på arbetet utanför banan. Men han vet vad det innebär att ge sig ut i ett race.
– Man måste åka väldigt tufft och när det kommer en sväng måste man trycka lite grann på den andra. Annars vinner man inte, säger han.

Niclas Åkerström