Rekordmånga på plats för Transits föreläsning

NORRBOTTEN MEDIA WEEK. Patrik Samman

Rekordmånga besökare dök upp på Transits föreläsning om arbetsmetoden OPM på Creative Park i Luleå. 

- Gud vad många ni är i dag, så här har det aldrig varit förr, konstaterade Transits verksamhetsansvarige Sara Lönnroth.

Under tisdagsmorgonen samlades cirka 30 personer på Creative Park i Luleå för att bevittna Transits föreläsning Hur kan filmare, musiker och konstnärer livnära sig på sitt konstnärskap? Föreläsningen leddes av Sara Lönnroth, verksamhetsansvarig för Transit, där hon inledde med att konstatera för åhörarna att det aldrig varit så många på plats som i år.
 – Gud vad många ni är i dag, så här har det aldrig varit förr.

Föreläsningen handlade framför allt om Transits egna arbetsmetod OPM, Organisk Processmetod, som de utvecklat tillsammans med yrkeskonstnärer.

 – Organisk arbetsmetod är en metod som vi har utvecklat tillsammans med yrkeskonstnärer. Den syftar till att yrkeskonstnärer ska få ett verktyg att kunna strukturera sin verksamhet för att nå den hållbarhet som de söker, både ekonomisk och konstnärlig hållbarhet, berättade hon efter föreläsningen.

För Transit är det viktigt att man jobbar inifrån och utgår från konstnären själv.

 – Det är viktigt då vi har sett att det är så den enskilda och oberoende konstnärliga verksamheten kan nå hållbarhet helt enkelt. Hållbarheten måste ju vara konstnärlig, ekonomisk, social och personlig. Tar man då inte hänsyn till konstnärskapet som är anledningen till att verksamheten drivs, då funkar det inte. Då blir det inte hållbart.


RADIO. Lourdes Malinao

Hur kan en konstnär livnära sig egentligen? Vår reporter Lourdes Malinao har varit på föreläsningen med Sara lönnroth som är verksamhetsledare för en konstinkubatör som hjälper konstnärer av alla dess slag att försörja sig under den kreativa processen. Såhär lät det: