Olika framtidsplaner för Strömbackaskolans elever

- Jag tror att först vill jag jobba när jag är klar och sen läsa på Komvux och läsa upp lite extra ämnen för jag tänkte plugga till tandläkare, säger Nasir Said. Han går tredje året på Vård-och omsorgsprogrammet på Strömbackaskolan i Piteå. Liksom många andra funderar han nu på vad han ska göra efter gymnasiet.

Den 18 april stänger antagningen för de som vill läsa på universitet till hösten. På Strömbackaskolan i Piteå har eleverna svårt att bestämma sig för vad de vill göra i framtiden. Några vill ut och resa medan andra vill jobba ett år innan de börjar läsa vidare. Nasir Said drömmer om att bli tandläkare men måste först läsa ett par extrakurser på komvux för att komma in på universitetet.

– Jag vill ut och resa och vet inte riktigt vad jag ska plugga än, men jag funderar på att bli mäklare eller ekonom, säger Amanda som går tredje året på naturvetenskapsprogrammet. Hon tror att universitetslivet är självständigt och mycket eget ansvar.

Bilden andra gymnasieelever hade av universitetslivet är att det är mycket studier, lite lugnare tempo och att ansvaret förflyttas från lärare till student helt och hållet. På gymnasiet upplever många studenter stress och många berättade att de såg fram emot lugnet bland studierna.