Nu får männen att ta sitt ansvar

SAMHÄLLE. Denise Sundvall

År 2010 grundade Ida Östensson stiftelsen Make Equal (då Crossing Boarders) som jobbar för ett jämlikt arbete. Make Equal utbildar företag och organisationer som vill jobba mot en trygg och jämställd arbetsplats, som ska vara fri från alla former av sexuella trakasserier och sexuellt våld. Ida är också en av personerna bakom Fatta-rörelsen.

– Men sen jobbar vi mycket med opinionsbildning, bland annat så håller vi på att få igenom samtyckeslagen som vi kämpat för länge, berättar Ida.

Stiftelsen Make Equal har genom åren startat ett antal projekt. Bland annat killmiddag.se, som kom till efter alla våldtäkter och överfall på festivaler. Killmiddag.se är till för att engagera killar och män i frågor som rör sexuella övergrepp, och ska fungera som är ett sätt för män att prata med andra män om dessa frågor.

– Just nu har män ett extra ansvar för kvinnor som grupp har drivit det här så länge nu, tycker Ida.

Vidare berättar Ida att arbetet med Make Equal och dess projekt förändrats genom åren. Killmiddag var från början till för att män skulle ha ett samtal med familj och vänner, på skola eller fritidsgård, eller på en offentlig plats så som en restaurang eller festival. På grund av #metoo utökades killmiddag.se under hösten 2017 för att passa på arbetsplatser också.