”Man får säga vad man vill men det är ett hantverk, det är ett hantverk att sända”

Daniel Caldeborn

 

Våren 2015 blåste Simon Brandén liv i facklan för nyhetssändningar på PiteFM och tillsammans med honom jobbade också Daniel Caldeborn, som efter Simons examen tog över facklan och skapade nya vägar för nyhetssändningar. Som att det inte vore bra nog så sitter vi också med Daniel framför oss för en exklusiv intervju angående nyhetssändningar.

Vad för typ utav nyheter sänder ni?

PiteFM sänder lokala nyheter, inom Piteå regionen. Vi hämtar mycket nyheter från nyhetsbyrån TT och lokaltidningen PT som vi sedan sänder ut varje dag.

Hur ofta/vilka tider sänder ni?

Nyheterna vi hämtar gör vi om till två minuters sändningstid istället för tre minuter som vi hade förra året. Vi sänder varje hel timme varje dag från 09:00 till 17:00, 09:00 kör vi live.

Vilka är det som läser upp nyheterna?

Först och främst dom som går i radio så att dom ska lära sig, sen så får alla som är medlem i PiteFM sända. Vårt mål är att alla ska få möjligheten att sända radio, speciellt här på PiteFM då mycket av den utrustning vi har inte erbjuds på andra skolor. Det är en mixad blandning helt enkelt med radio, text och tv. Vi jobbar som ett lag där någon t.ex skriver nyheterna, någon läser, någon kanske inte vill läsa först och vill bara se hur det är.

Får vem som helst engagera sig?

Ja som sagt vi vill ha in så många som möjligt och ju fler vi är desto roligare. PiteFM jobbar mycket i grupper och anledningen till det är att nybörjare inte ska behöva känna av stressen som uppkommer när man är ensam och inte förstår någonting. Jag tycker det bästa är att bara kasta sig in, då lär du dig mycket mer och det är bättre att du gör alla misstag här än i framtida arbetslivet. Det är alltid någon radioelev med som kan hjälpa till.

Vill du testa på att sända är det bara att kontakta mig på min e-post eller skicka ett meddelande på Facebook så löser vi det.

Facebook: Daniel Caldeborn

E-post: nyhetschef@pitefm.se

 

Skribent: Igor M. Grabler