Lokaltidningens betydelse för småstäderna

Medieprofessor Gunnar Nygren fick agera programledare för panelen. FOTO: Patrik Samman

Medieprofessor Gunnar Nygren fick agera programledare för panelen. FOTO: Patrik Samman

SAMHÄLLE. Patrik Samman

Enligt en undersökning utgör blåljus och sport 85% av det som tränger igenom i riksmedia. Den sammanställningen visar hur viktiga lokaltidningarna är för småstäderna.
– Vi berättar ju det ingen annan berättar för dem som behöver få veta det, säger Mari Gustafsson, reporter på Pite-Tidningen.

En undersökning som gjordes av medieprofessorn Gunnar Nygren från Södertörns högskola tillsammans med studenterna Camilla Jara och Lisa Johansson visar att över 85 procent av innehållet utanför storstäderna är blåljus- och sportnyheter. Undersökningen presenterades i Kulturcentrum Ebeneser i Luleå som en del av årets Norrbotten Media Week under onsdagseftermiddagen. Precis efter presentationen samlades en panel för att svara på frågor av Gunnar Nygren om lokaltidningarnas betydelse.

En av panelmedlemmarna var Mari Gustafsson, reporter på Pite-Tidningen. Hon tycker att lokaltidningarna är viktiga på så sätt att de tar upp det som riksmedia inte gör.
– De refererade till en undersökning här strax innan paneldebatten som visar på vilken typ av lokalnyheter som tränger igenom riksmedia. Där ser man ju att det är mycket blåljus och sport egentligen, det som är lite “jaha”, upprörande och där folk samlar klick. Där tycker jag att man exakt har bevisat hur viktig lokaljournalistiken är. Vi berättar ju det ingen annan berättar för dem som behöver få veta det, säger Gustafsson.

Gustafsson menar dock att det inte är någonting märkvärdigt med att storstäderna inte lägger större vikt i småstäderna.
– Jag tror egentligen det är ganska naturligt för de besluten som till exempel drabbar piteborna, där jag har mitt verkningsområde. De är många gånger i det stora perspektivet inte speciellt intressanta för de som bor i Malmö till exempel, utan det rör ju lokalbefolkningen.