Guldmedaljörerna segrade igen

Två på förhand tippade vinnare. Stafetterna på Lindbäcksstadion slutade med en seger för Piteå elit på damsidan och en tredjeplats på herrsidan. Och både Charlotte Kalla och Daniel Rickardsson tog sina andra SM-guld under 2016.

I gårdagens 10 kilometer i klassisk stil fick hemmafansen se Charlotte Kalla ta hem SM-guldet. Och bit där bakom följde Sofia Henriksson och Jennie Öberg på en fjärde- respektive femteplats. Placeringar som gav förhandsfavoriterna Piteå elit ännu större tryck på sina axlar. Men publiken fick till sin glädje se ett överlägset Piteå som gick i mål minuten förre tvåan Åsarna IK.

– Det känns jättebra och det är så kul när alla tre får lyckas. Och åka på toppen av sin förmåga och få ut det man har, säger Charlotte Kalla.

Öberg tillbaka

På förstasträckan var Ebba Andersson åkaren som satte all färg på loppet. 18-åringen, tävlandes för Sollefteå Skidor IF, ledde från den första metern. Unge Anderssons tempo fick flera åkare att släppa och in till växling var det bara tre lag som såg ut att göra upp om medaljerna. Men om guldet fick varken Sollefteå eller Umeå vara med och slås: bara några hundra meter in på den andra sträckan ökade Piteås Jennie Öberg farten markant och de andra tvingades släppa. Charlotte Kalla kunde sedan i ensamt majestät ta hem guldet.     

På herrsidan hade hemmalaget fantastiska skidor, men laget med Viktor Brännmark, Mikael Norberg och Jesper Modin fick trots det nöja sig med en bronsmedalj. Förhandsfavoriten Hudiksvalls IFs Anton Lindblad testade ett ryck i sista backen innan upploppet – och där kunde Falun-Borlänge eller Piteå inte längre följa.

– Det var jättebra, vi tänkte att han kanske måste gå tidigare än vad han gjorde för Jesper Modin är vass i spurten. Men han hade en plan och det gjorde han fantastiskt bra, säger Daniel Rickardsson, Hudiksvalls andreman.

Simon Nilsson