Favoriten Elin Johansson höll hela vägen, trots tyngre viktklass

A-hallen i Norrmalmia bjöd på en riktig folkfest och SM-glädje när tretton finaler i olika viktklasser för Taekwondo skulle avgöras. På förmiddagen kunde man följa kval och semifinaler på tre olika mattor när det tävlades i stilen Kyorugi (kamp). Mest uppmärksamhet fick Elin Johansson Från Soo Shim Taekwondoklubb i Skellefteå, en ung tjej som ställer upp i sitt andra OS nu i sommar i Rio.

Elin Johansson tävlar vanligtvis i klassen -67, men i brist på motstånd ställde hon upp i den tyngre klassen -73. I Semifinalen bestod motståndet av Sara Zederfeldt från Malmö Taekwondoklubb. Matchen blev relativt enkel och Elina Johansson var den enda som tog poäng i alla ronder, och hon kom upp i 12 poäng innan sista ronden tog slut.

”Jag skulle satsa pengarna på mig”

Inför finalen senare på eftermiddagen hade Elin fjärilar i magen men var ändå självsäker.

– Jag skulle satsa pengarna på mig, sa hon. Vilket skulle visa sig vara ett säkert bet.

I finalen mötte hon VM trean från 2013 Casandra Ikonen från Malmö Taekwondoklubb. Ett tufft motstånd i en högra viktklass, men inget kunde stoppa Elin. Med 13 sekunder kvar på klockan plockade Elin in sista poängen för att få ihop sina vinnande 12 mot 0 och SM titeln var bärgad.

- Underbart, det är ju något man kan berätta för barnbarnen i framtiden sa hon efter vinsten. Siktet ligger nu på att samla poäng inför OS i Rio i sommar, men om man vågar sätta pengar på ett guld där vågar inte Elin lova.

– Ni får jättegärna heja på mig, men jag kommer göra mitt bästa och sen så får vi se vad det leder till.

Lina Grönberg och Sara Lindroos